Kitap Özetleri

Siyah Süt Roman Özeti – Elif Şafak

Siyah Süt, Elif Şafak’ın en çok okunan eserlerinden birisidir. Bir tür otobiyografik roman olan Siyah Süt’te baş karakterin (Elif Şafak’ın) hamilelik ve sonrasında yaşadıklarını, depresyona girmesi ve bu depresyonu nasıl atlattığı anlatılıyor. Her ne kadar yazar, kendine odaklanıp kendi yaşadıklarını merkeze almış olsa da bütün kadınların belirtilen dönemde geçirmiş oldukları durumları edebi bir dil ve etkileyici bir kurgu ile okuyucuya sunuyor.
TÜRÜ: Roman
YAZAR: Elif Şafak
ÖNEMİ: Siyah Süt, bir edebiyatçının kaleminden bir kadının hamilelik ve lohusalık döneminde yaşadıklarını anlatması bakımından önem taşıyor. Elif Şafak otobiyografik bir eser kaleme alarak aslında insanlığın başlangıcından bu yana hamilelik ve doğum yaşayan kadınların yaşadıklarını, katlandıklarını anlatıyor. Aynı zamanda yazarın ilk otobiyografik eseri olarak öne çıkıyor.
SİYAH SÜT KONUSU:
Siyah Süt romanı dünyanın en eşsiz vasfına odaklanıyor: Annelik. Anneliğin hamilelikten lohusalığa ve bir süre sonrasını ele alıyor. Yazarın farklı ruh halleri farklı karakterler ile karşımıza çıkıyor. Her karakter ile dayanabilmek, direnebilmek, sonrasında bir mucize gibi yeniden hayata başlayabilmek bütün kıymeti, karmaşıklığı ve ağırlığı ile anlatılıyor.
ŞAHIS KADROSU:

Elif: 33 yaşında bir kadın yazardır. Hayatı sorgulamaya başlamasıyla olaylar gelişir.
Sinik Entel Hanım: Kadının hayatta sınırları olduğunu, her şeyi yapamayacağını düşünen bir kişidir.
Anaç Sütlaç Hanım: Anaç yönleri ile öne çıkan bir karakterdir.
Can Derviş Hanım: Hayata bakışı daha candan, daha dervişane bir karakterdir.

Hırs Nefs Hanım: İnsanın içindeki hırsı temsil ediyor.
Saten Şehvet Hanım: Şehvet, cinsellik duygularını temsil ediyor.
Pratik Akıl Hanım: Akıl yönü öne çıkan, çözüm merkezli bir karakterdir.
Siyah Süt Roman Özeti
Elif 33 yaşında bir kadın yazardır ve bir yandan çocuk sahibi olmayı arzularken diğer taraftan kariyer planlamaları yapar. Çocuk sahibi olmanın kariyerini ve hayatını olumsuz etkilemesinden korkar. Karar verebilmek için geçmişte yaşamış ve günümüzde yaşayan kadın yazarları gözden geçirir.
Elif, altı farklı karakter yaratır ve bunlar aslında kendi iç çekişmelerini karakterize ediyor. Toplumun bakış açılarını ele alıyor. Sonunda ise daha demokratik bir toplumda yaşama sansı elde edebilmeleri için bütün kadınların birbirlerini ötekileştirmeden, oldukları gibi kabul etmeleri gerektiği sonucuna varıyor.

Related Articles

Stephen King – Yüzyılın Fırtınası ekitap indir

admin

Nesl-i Ahir Kitap Özeti

admin

Agatha Christie – Gece Yarısı Cinayeti

admin