Kitap Özetleri

Şükrü Kurgan’ın Nasreddin Hoca Hakkındaki Düşünceleri

Nasreddin_HocaŞükrü Kurgan, Nasreddin Hoca Hakkında Düşünceleri ve Araştırmaları

Nasreddin Hoca üzerinde derli toplu, kısa fakat özlü fikirler öne süren yazarlardan biri de Şükrü Kurgan. Türk Dili dergisinin Türk Halk Edebiyatı Özel Sayısında (Sayı: 207, Sayfa: 483-497) yazar “Nasreddin Hoca Fıkralarında Türk Halk Yaşayışının İzleri” başlıklı incelemesinde ortaya ilgi çekici yargılar koyuyor. Mizahını da irdeledikten sonra şöyle bağlıyor yazısını Kurgan:

“Son olarak Nasreddin Hoca’nın kişiliğinde Türk halk mizahının özelliğini belirtmeye çalışalım: Nasreddin Hoca değerli bir halk sanatçısı, sanatının felsefesini fıkraları ile açıklayan bir filozoftur ve kültürümüzün dünyaca tanınmış tek kişisidir.

Ancak o, eserini yaratırken, başka sanatçılar gibi rengi, armoniyi değil, güçsüz kişiliğinde acılarını yaşadığı yoksul hayatının olaylarını kullanmaktadır. Böyle olunca Nasreddin ve onun kişiliğinde Türk halk mizahı dolu bir zihnin düşüncelerini boşaltan, dilimizin kuvvetli bir deyimi ile “lalapaşa eğlendiren” bir mizah değildir.

Nasreddin Hoca mizahı, bunun tam aksine, Türk halkının sorunlarıyla beraber yürüyen, yeni canlı, toplum ve halk eğitimine yönelmiş, yapıcı bir mizahtır. Türk halkı yüzyıllar boyunca dertlerini bu mizahla avutmuş, sevinebildiği mutlu günlerde de bu mizahın sevinciyle yaşamıştır. Bu “Nasreddin Hoca neşesi ile yaşamak”, “hayatta hafif olmak, işleri şakaya almak” demek değildir, sadece tebessümü ciddiliğe engel görmemek, yani Türk halkı gibi “güler yüzle ciddi olmak” demektir.

Kaynak: Erdoğan Tokmakçıoğlu, Bütün Yönleriyle Nasreddin Hoca 1991)

Şükrü Kurgan’ın Nasreddin Hoca Hakkındaki Düşünceleri

Related Articles

Toplumun Kuruluşu – Etik, İktisat, Siyaset

admin

Ayfer Tunç – Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek ekitap indir

admin

How To Sneak More Fruits Into Your Diet

admin