Mirgün Cabas 2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı Kitap Özeti
“2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı” 2017 yılında Can Yayınlarından çıkan 544 sayfalık bir kitap. “2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı” kitabı araştırmacı-gazeteci Mirgün Cabas tarafından kaleme alınmış. “2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı Kitap Özeti“ne baktığımızda ise 2001 yılından itibaren Türkiye’nin nasıl değiştiğini, Türkiye’nin genel portresini ele almış.
Mirgün Cabas 2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı kitabından küçük bir bölüm
…Baki Şehirlioğlu’yla bildiriyi hızla okuduk. Bazı yerlerin altını çizdik, o, vurgulamam için birkaç şey söyledi ve stüdyonun ışıkları yandı. MGK bildirisini canlı yayında izleyicilere aktarmaya başladım: “Şubatta başlayan toplantı marta sarktı. 28 Şubat’ta başlayan toplantı 1 Mart’ın ilk saatlerinde bitti…”
28 Şubat’ın başlama vuruşu yapılmıştı.
Askerin o gün Erbakan’ı masa başında şıpır şıpır terleten baskısı, yayılarak ve derinleşerek bütün Türkiye’yi etkisi altına alacaktı. Askerler kâh ne yaptığını bilen kâh hesapsızca saldırganlaşan bir tavırla önlerine geleni dümdüz edecekti. Ya da ettiğini sanacaktı…
Ülke, zihnen olgunlaşmamış, genç irisi bir çocuğun elindeki oyuncak bebeğe dönmüştü. Kolu bacağı bükülüp habire saçı çekiliyordu. Askerler uzlaşma nedir bilmiyor, açıklama kabul etmiyor, sözlerinden dışarı çıkılmasını istemiyordu. Siyaset, medya, bürokrasi için askerlik başlamış, mantık bitmişti.
Bugünden baktığımızda bütün yapılanlarda ve dönemin ismi bilinen komutanlarında bir sarsaklık da vardı. Komutanların tavır olsun diye Erbakan’ın verdiği yemekte rakı içtikleri, gazete patronlarını, “Yollayayım mı oraya da iki general!” diye tehdit ettikleri günlerdi. Her şey ezbere dayanıyordu… Çok kişinin canını yakan ama neticede Demirel’in, Ecevit’in, Erbakan’ın ellerinde eriyen, bu arada onları da eriten bir darbeydi.
Siyasetçiler kadar basın için de zor bir dönemdi. Komutanlar basını rahat bırakmıyordu. Özellikle Kürt meselesi konusunda, güvenlikçi politikalarda gedik açacağı düşünülen her haber, askerlerin homurdanması ve şikâyetiyle sonuçlanıyordu.
“Askerî kaynaklar” o güne kadar haber merkezlerine PKK’ya yapılan operasyonların görüntülerini iletirdi. 28 Şubatla birlikte bunlara irticacıların, cemaatlerin, hocaların gizli kamerayla çekilmiş görüntüleri de eklenmişti. “Seçilmiş” gazete ve televizyonlardan bunları yayınlamaları ve irticayla mücadelede rol almaları bekleniyordu…
Mirgün Cabas’ın kaleme aldığı 2001 Eski Türkiye’nin Son Yılı kitabı tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.