Kitap Özetleri

Karen Armstrong Tanrı’nın Tarihi Kitap Özeti

Karen Armstrong Tanrı’nın Tarihi Kitap Özeti

“Tanrı’nın Tarihi” 2017 yılında Pegasus yayınlarından çıkan 608 sayfalık bir kitap. “Tanrı’nın Tarihi” kitabının yazarı ise Karen Armstrong. Kitap hacimli bir kitap olduğundan dolayı çevirmenliğini Oktay Özel ve Hamide Koyukan yapmış. “Tanrı’nın Tarihi Kitap Özeti” baktığımızda ise Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyet ve bunun yanında diğer dinlerin incelemesi ve tarihini ele almış.

Karen Armstrong Tanrı’nın Tarihi kitabından küçük bir bölüm

…civarında Mamre’deki meşe ağacının yanında göründüğünü anlatır. İbrahim, günün en sıcak bir anında başını kaldırıp baktığında, üç yabancının çadırına doğru yaklaşmakta olduğunu fark eder. Tipik Orta Doğu misafirperverliğiyle, kendisi bir taraftan yiyecek bir şeyler hazırlarken, onların oturup dinlenmelerini söyler. Sohbetleri esnasında, oldukça doğal bir şekilde, bu adamlardan birinin, J’nin hep “Yehova” olarak bahsettiği, kendi tanrısından başkası olmadığı ortaya çıkar. Diğer ikisinin ise melek olduğu anlaşılır. Kimsenin bu olaydan özellikle şaşkınlığa düşmediği görülüyor. J’nin yazdığı İ.Ö. sekizinci yüzyılda hiçbir İsrailli Tanri’yı’ bu şekilde görmeyi ummazdı; çoğu bunu hayretle karşılardı. J’nin çağdaşı E, İsraillilerin atalarının Tanrı’yla olan bu yakınlığına yönelik öyküleri pek gerçekçi bulmaz: E, İbrahim ya da Yakub’un Tanrı’yla olan ilişkilerini anlatırken, olaya mesafeli yaklaşmayı, bu eski efsaneleri daha az insanbiçimli bir hâle getirmeyi tercih eder. O böylece, Tann’nm İbrahim’le bir melek aracılığıyla konuştuğunu söyleyecektir. Öte yandan J, E’nin bu mesafeli yaklaşımını paylaşmaz ve kendi öyküsünde bu ilkel tecellinin o eski lezzetini muhafaza eder.

Aynı şekilde, Yakub da bir dizi tecelliyle karşılaşmıştır. Bunlardan birinde, akrabaları arasından kendine bir eş bulmak üzere Harran’a dönmeye karar verir. Yolculuğunun ilk kısmında Ürdün vadisi civa­rında Luz’da geceler; bir taşı kendisine yastık eder. O gece rüyasında, yeryüzünden gökyüzüne uzanan bir merdiven görür; melekler bu merdiven aracılığıyla insan ve tanrının dünyası arasında mütema­diyen inip çıkmaktaydılar. Bu bize adeta Marduk’un Zigguratmı hatırlatır: Bir insan sanki yer ile gök arasında asılı gibi duran tepe noktasmda tanrılarıyla buluşabilirdi. Yakub, bu merdivenin tepe­sinde El’i görür; El kendisini kutsar ve daha önce İbrahim’e verdiği sözleri tekrar eder: Yakub’un torunları güçlü bir millet oluşturacak ve Filistin topraklarını ele geçireceklerdir. Ayrıca, ileride göreceğimiz gibi, Yakub üzerinde büyük etki bırakan başka bir vaatte de bulu­nur. Pagan dini çoğu zaman yerel bir nitelik gösterir. Bir tanrının…

Karen Armstrong’un kaleme aldığı Tanrı’nın Tarihi tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

Related Articles

Açık Bono Nedir?

admin

Agalaksi Nedir, Ne Demek

admin

Kuruntular Kitabı

admin