Roman özetleri

Günebakan kitap özeti – Hamdullah Suphi Tanrıöver

Hamdullah Suphi Tanrıöver’in yazdığı "Günebakan" roman ve kitap özeti.

Kitabın Konusu: İçinde birbirinden farklı fakat bazıları birbiriyle bağlantılı 20 adet yazı, yazarın yaşamış olduğu bir nevi hatıralar bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

1.AH ANACAĞIM: Yazarın Anadolu’nun savaş zamanlarında trende yolculuk yaparken bir köyden geçişleri sırasında köylülerin yakarışlarını duyması ve bir köylünün ‘ah anacığım’ demesinin yazarı etkilemesi.

2.TOLSTOY: Bu yazısında ise yazar Tolstoy’dan ve Tolstoy’un Rus Edebiyatı için ne kadar önemli olduğundan bahsediyor.

3.DELİK KİREMİT: Delik kiremit ise bir babanın kiremitleri tamir ederek geçinirken işli oğluna bırakması daha sonra ise oğlunun bu işi bıraktığını ve sebebinin ise oğlunun bütün kiremitleri onardığını ve onaracak kiremit bulamadığı için işi bıraktığını öğrenmesi ve ona nasihat vermesi anlatılıyor.

4.MEŞİHATİN BEYANNAMESİ VE BİZDE NİSAİLİK: Türk  kadınlarının çektiği sefaletten ve bu sefalet yüzünden diğer Ermeni kadınlarının veya Yunan kadınlarının Türk kadınına göre daha az öldüğüne işaret ediyor.

5.TÜRK SAZI: Bu yazısında ise bir Türk evine yaptığı ziyaret ve bu ziyaret sırasında evde gördüğü bir sazın çürümekte olduğunu ve sebebini sorduğunda aldığı cevabın yazarı etkilemesi anlatılıyor.

6.TEVFİK FİKRET BEY MERHUM: Tevfik Fikret’in ölümünün yazar üzerindeki etkisinden ve yazarın Tevfik Fikret hakkındaki görüşlerinden bahsediyor.

7.TAN SESLERİ: Mehmet Emin Yurdakul’dan ve bu yazarın yazdığı şiirlerin yazar üzerindeki ve millet üzerindeki etkisinden bahsediyor.

8.ÇANAKKALE: Çanakkale savaşlarından ve Mehmetçiğin bu savaşlarda gösterdiği kahramanlıkları yazara bir sohbet edasında anlatmasından bahsediyor.

9.TEVFİK FİKRET’İN ÖLÜMÜNÜN YILDÖNÜMÜ: Tevfik Fikret’in ölüm yıldönümünde yazardan bir yazı istenmesinden ve bu yazıyı gönderirken duyduğu üzüntüden bahsediyor.

10.LÜBNAN HATIRALARI: Yazarın Lübnan’a yaptığı bir yolculuktan ve bu yolculuk sırasında yazarın dışarıda gördüklerini anlatmasından bahsediliyor.

11.SOFER’DEN BEYRUT’A: Yazarın yolculuğunun devamında Sofer’den geçişi ve Beyrut’a devam eden yolculuğundan bahsediliyor.

12. BOĞA DAĞLARI: Yazarın yolda gördüklerinden etkilendiği dağ olan Boğa dağlarından ve bu dağların ihtişamından bahsediyor.

13.ÖMER AĞA İLE MÜLAKAT: Yazarın bir köyde, köylü ve yaşlı olan, Ömer Ağa ile yaptığı konuşmalar ve Ömer Ağa’nın devletten ve hükümetten şikayet etmesinden bahsediyor.

14.BİRİNCİ İNÖNÜ: Birinci İnönü Muharebelerinden ve bu muharebelerin öneminden bahsediyor.

15.TARİH YOLLARINDA UZAKLAŞIRKEN: Gazi’nin Bursa’ya girdiği ilk günden bahsediyor.

16.NECİB ASIM BEY: Burada da Necib Asım Bey’e yazmış olduğu bir mektubunu görüyoruz.

16.AŞK VE ONUN ESERİ: Mustafa Kemal’in Anadolu’yu kurtarark yaptığı en büyük eserinden ve onun milletine olan aşkından bahsediyor.

17.ESKİ ANADOLU VE SÖR VİLYAM MİŞEL RAMZEY: Anadolunun eski halinden ve Anadolu’da bulunan bir arştırmacı olan Sir Ramzey’le yaptığı konuşmadan bahsediliyor.

19.FIRTINA KUŞU: Yazarın Milli Mücadel gücüne fırtına kuşu ismini takması ve bu ismi kullanarak Milli Mücadeleyi anlatmasından bahsediliyor.

20.GAZİ’NİN EN BÜYÜK ESERİ: Gazi’nin en büyük eserinin sadece Anadolu’yu kurtarmak olmadığından ve yaptığı yeniliklerinde çok önemli olduğundan bahsediliyor.

Kitabın ana fikri: Yazar her hikayesinde değişik bir anafikir düşünmüş ama genelde Milli Mücadeleden ve Türklerin azminden bahsetmiştir.

Related Articles

Yirmiler Kızı Kitap Özeti

Roman Nedir Özellikleri Nelerdir

admin

Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti