Bookstagram || Kristal Kitap (@kristalkitap)'in paylaştığı bir gönderi ()
Vee bitti. Çok sevdim, çok sevdim. Özellikle "Anlamak" hikayesine bayıldım. Keşke filmi çekilse! Her şey algı kapasitemiz dahilinde olsa ne olurdu? "Her şeyi çözümleyebilsek; evrendeki her varlığın, en ufak noktacığın bile başka bir etmenle bağlantısı olduğunu anlayabilsek; beynimizin bile nasıl çalıştığını görebilsek, nasıl olurdu?" sorusunun bir cevabıydı sanki.
Öyle çok aman aman Bilim Kurgu okuyucusu değilim belki de ondan böylesi bi haz aldım Geliş'ten bilemiyorum. Kısa kısa hikayeler içimdeki Bilim Kurgu hevesini tatmin etti tam anlamıyla.
İçinden sadece bir hikaye vardı ki okurken gözüm SON yazısını arar oldu. Bilim Kurgudan ziyade dinsel bir doğaüstü bir hikayesi olmasındandı o da; Cehennem Tanrı'nın Yokluğudur. Doğal afetleri, tanrısal bir güçle bağdaştırıp hikayesindeki kimi karakterlerin tüm bu mucizelere rağmen yine de Tanrı'ya karşı bir bağlılık bir sevgi bir inanış barındıramadıklarını anlatıyor. Öte yandan bir kusurla dünyaya gelmiş olan karakterin her şeye rağmen yaşadıklarının Tanrı'nın bir lütfu olduğuna olan inancını, sakatlığı ortadan kalkınca da nasıl bir boşluğa düştüğünü aktarıyor.
Tüm hikayelerinde bir felsefe barındırıyor Ted Chiang. Alt metinleri oturup düşünmek, yazarın düşüncelerini yakalayabilmeye çalışmak, kendi düşüncelerimden parçalar bulabilmek çok keyifliydi.
Her Bilim Kurgu ve hikaye severe kesinlikle önerebileceğim bir kitap. 🙂 Okumadan geçmeyin. 🙂
Ayrıca kısa hikayelerden oluşmasına rağmen hikayeler kendi başına ayrı bir doyuruculuk barındırıyor. Ben uzun soluklu romanları seviyorum diyenlere bile önerebilirim. 🙂
2016 Yılının en iyi filmi olarak nitelenen “Geliş” okuyacağınız bu kitaptan uyarlandı. Yaşayan efsane, bilimkurgu dehası Ted Chiang ile tanışmaya hazır mısınız?
"Böylesine etkili bir filme (Geliş) dönüşen her öykünün sonunda dikkatimi kitaba, özgün kaynağa çeviririm. Ted Chiang yalın, aman vermeden ve ışık saçarak yazıyor."
– Colson Whitehead
"Ted Chiang öylesine orijinal ki insanın ağzı açık kalıyor."
– Junot Diaz
"Ted Chiang tam bir hazine. Kaleminden ne dökülse bir elmas gibi parlıyor."
– Cory Doctorow
"Geçmişte ve gelecekte gerçekleşen her olayın kaydını tutan bir vakayınamenin, Çağlar Kitabı'nın önünde duran bir kadın düşünün. Her ne kadar yazılanlar ışığın etkisiyle zamanla silinse de hâlâ devasa bir cilt bu. Kadın elinde bir büyüteçle insan cildi inceliğindeki sayfaları çevirmeye başlıyor; ta ki hayatının hikâyesini buluncaya dek..
Geleceği bilenler onun hakkında konuşmazlar. Çağlar Kitabı'nı okuyanlar bunu asla itiraf etmezler."
– Ted Chiang