Kitap ÖzetleriRoman özetleri

Tüketici Toplumun Çürümüşlüğünün Kokusu, Kitap Kokusuna Karışıyor: İkna Ulusu

Bookstagram || Kristal Kitap (@kristalkitap) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()

"Bütün gün o bakışlar, o nefret dolu bakışlar aklımdan çıkmadı. Şöyle düşündüm: Eğer onun yerinde ben olsaydım, o kadar nefret dolu olsaydım, ne yapardım? Eh, yapacağım bir şey onu içimde tutup biriktirmek ve bir gece taşmasına izin vermekti. O zaman gizlice düşmanımın evine girerdim, sonra onu ve ailesini uykularında bıçaklardım. Ya da vururdum. Yapardım bunu. Yapmak zorundasınız. İnsan doğası. Ben kimseyi suçlamıyorum."
İkna Ulusu'ndan beni dehşete düşüren onlarca satırdan sadece biri paylaştığım alıntı. Okunmayı ve yazdıkları üzerinde düşünülmeyi hak eden bir yazar.
George Saunders, İkna Ulusu öyküsünde insan doğasına o kadar güzel değiniyor ki dehşete düşürüyor okuyucu neredeyse her satırda.
Tüketim toplumunun görünen yüzündeki masumiyetinin aslında arkasında ne kadar kokuşmuşluk barındırdığına değiniyor her öyküsünde.
Uyarmadan geçmeyeyim ama aman. Sarsıcı gerçekleri kara mizah ile aktaran ve sözünü sakınmayan bir yazar George Saunders.
Fakat biraz farklı bir şeyler okumak istiyorsanız mutlaka şans verin diyeceğim öykülerden. Okuyup biraz üzerine düşünmek en iyisi.
Ne yönde ilerliyoruz? Neydik, ne olduk? Kendimizi özgürleştirdikçe aslında ne kadar da başka insanların özgürlüklerini sömürüyoruz. Ne kadar da oyuncak olmuşuz aslında farkında bile değiliz…

"İnsanın tercih ettiği yaşam tarzını korumasından daha dürüst bir şey var mıdır?"
Dünyanın yaşayan en iyi öykücülerinden sayılan Folio Ödüllü George Saunders'tan çarpıcı, tüyleri diken diken edecek öyküler…
Türkçede Aralığın Onu adlı kitabıyla tanıdığımız Saunders, İkna Ulusu'nda tüketim toplumunun varacağı uç boyutları ele alıyor.
George Orwell, Kurt Vonnegut gibi yazarlarla karşılaştırılan Saunders, eğlenceli bir kurgu üzerine inşa ettiği İkna Ulusu'nda sistemin insan üzerinde yarattığı kuşatıcı etkiyi çarpıcı ve zihinden hiç çıkmayacak imgelerle veriyor. Kendine has üslubuyla mizahi yönü ağır basan distopik bir dünyayı resmeden Saunders'a göre kişisel tercihlerin bile sistemin elinde olduğu bir gelecek tasarımında özgürlük balonla şişirilmiş koca bir yanılsamadan ibaret…
"Amerika, Mark Twain'den bu yana bu kadar komik bir hiciv ustası çıkarmamıştı."
-Zadie Smith-
"Kimse Saunders gibi distopya yazamaz; eğlenceli kurguları, ehlileştirilmemiş bir tüketici toplumunun sonuçlarını keşfediyor."
-Time Out-
"Bu bir hiciv ürünü mü? Tam olarak değil. Bilimkurgu mu? Bir yanıyla. Ama şu gerçek ki aynı anda hem karanlık hem endişeli hem şaşkın hem de güldürücü olabiliyor… Saunders'ın parlak, çılgın yazılarının çoğu gibi hem gündemle alakalı hem de değil."
-The Times-
(Tanıtım Bülteninden)

Related Articles

Gökten Üç Hostes Düştü – II Kitap Özeti

ÇANAKKALE ASKERİNE RÜTBE kitap özeti

admin

Küçük Çocuk

admin